De intieme huid

De intieme zone

De vulva en vagina zorgen ervoor dat geslachtsgemeenschap gepaard gaat met seksueel genot. Voor dit doel is de vulva erg delicaat en gevoelig. Hierdoor kan ze door de kleinste huidbeschadigingen reageren met intiem ongemak.

Het schaambeen en de grote schaamlippen zijn beschermende vetkussentjes.

Terwijl de vulva grotendeels bedekt is met huid, zijn de vestibule, het gebied tussen de twee binnenste schaamlippen, die bij de vulva hoort en de vagina bedekt met slijmvliezen.

De zachte en gevoelige huid in het buitenste genitale gebied verandert de vulva in een erogene zone. Dit zorgt ervoor dat de huid in het genitale gebied zelfs op de kleinste huidbeschadiging reageert met pijn, jeuk, branderigheid of ander intiem ongemak. Deze klachten kunnen zeer vervelend zijn en kunnen leiden tot een impact op de kwaliteit van leven en seksualiteit van de vrouw.

Dit geldt vooral bij chronische aandoeningen zoals: vulvodynie, psoriasis, lichen sclerosus of vaginale droogheid als gevolg van de menopauze. Deze aandoening zorgen voor een droge, beschadigde en/of overgevoelige intieme huid van de vulva.

Het gebruik van Deumavan beschermende zalf kan intiem ongemak in de vulva verlichten of zelfs verminderen.

Bij onduidelijke of langdurige intieme problemen raden wij aan contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog.

De huid van de intieme zone: gevoelig en sterk tegelijk

ls erogene zone is het delicaat en gevoelig, als de buitenste lichaamsschil is het bestand tegen ziekteverwekkers en vreemde stoffen. Een dubbele rol die de huid in de intieme zone alleen kan vervullen als deze glad en soepel is.

Zoals alle huid is de huid in de intieme zone een contactoppervlak tussen het lichaam en de buitenwereld. Dit maakt het een essentieel beschermend en defensief orgaan. De huid voorkomt dat ziekteverwekkers en andere vreemde stoffen in de diepere huidlagen doordringen. Tegelijkertijd is de huid in de intieme zone een zeer gevoelig zintuig, een belangrijke erogene zone van de vrouw. Daarom is de intieme huid van nature dunner dan andere huidgebieden en lopen er talloze gevoelige zenuwen door. De huid in de intieme zone hoewel deze erg dun en gevoelig is bij aanraking, moet deze toch een sterke afweer hebben tegen invloeden van buiten af.

De huid in de intieme zone wordt in het dagelijks leven zwaar belast:
door contact met urine en ontlasting of door ziekteverwekkers. Ook mechanische belasting van de huid door: wrijving door strakke kleding of ondergoed, ruw toiletpapier, sporten (bijvoorbeeld fietsen of paardrijden) of langdurig zitten. Deze en vele andere invloeden kunnen de tere huid in het genitale gebied zwaar belasten of zelfs beschadigen.

De opbouw van de huid in de intieme zone

De hoornlaag is de bovenste en belangrijkste laag van de huidbarrière en is gestructureerd als een bakstenen muur (zie figuur). Deze laag moeilijk doordringbaar voor vreemde stoffen en invloeden van buiten af.

Platte hoorncellen fungeren als “bakstenen” die in meerdere rijen op elkaar liggen en ten opzichte van elkaar verschoven liggen. Tussen de hoorncellen zit een soort “mortel” (intercellulaire stof), die voornamelijk uit vetten bestaat (ca. 80%). De hoornlaag is bedekt met een flinterdunne water-vet-film (hydrolipidefilm) die wordt gevormd door de talg- en zweetklieren. De huid heeft een licht zure pH(pH 5,5) dit stoot ziekteverwekkers af.

De hoornlaag heeft een vitale verdedigingsfunctie, die gebouwd is als een bakstenen muur.

De intacte huid in de intieme zone moet een voldoende vet- en watergehalte in de hoornlaag hebben. Alleen dan is de intieme huid glad, soepel en in staat om haar unieke dubbele functie als sensorisch en beschermend orgaan te vervullen.